Ideas Lab Offices – Shanghai

Firm
  • Client Ideas Lab,
  • size 11,840 sqft
  • Year 2018
  • Location Shanghai, China,
  • Industry Technology,
  •  designed the offices for information technology research space, Ideas Lab, located in Shanghai, China.

    With the advent and popularity of computers in the 21st century, the invisible Information Age deduced and changed the humanity and commercial mode of this physical world. Powerlong Ideas Lab hopes to be a lab where more information for learning are created and spread. And hoping to complete the joint research and development of information technology by consumers and information technology creators, it explores the hidden business value of this era through a multifunctional space.

    There is no iconic symbols for Information Age, the amount and efficiency of information is the first perception. So while designing this lab, we based on and mapped the symbol of the previous era, for that they share something alike: for example, they are both equipped with subversive technology and research and both are very enlightening to the development of business.

    For the shape of the whole space, though we take factories of the Age of Steam as the prototype, we cut off the complex parts, and kept only the most basic functional parts, which includes practical compositions such as reaction tanks, energy delivery pipes and walking platforms for engineers. These main functional parts also reflect corresponding activities which are going to happen here.

    We demolished the floor slabs in the original two storied space, and turn it into a space of 8 or 9 meters’ high. We restored the ground space with a minimalist approach, and designed devices which offers new retail experience in the “reaction tanks”. Consumers could have different new consumption experience brought by different devices in different tanks. And we reconstructed the floor slab in the 4-5meters high space; they are interweaved with the “reaction tanks” we restored and acted as shared work and transportation platform for R&D staffs on the second floor. In this way, staffs are working on the platforms in the air while consumers downstairs are experiencing commercial experience brought by new technology and informationization. The sight interaction in this high space makes them feel the existence of each other and makes the space more interesting. “Energy delivery pipes” are used to hide wires as well as cables of the air conditioning, so industrial designs exposed in the space are simplified by this refined way of decoration, utilities pipelines which should have been exposed in the space are hidden perfectly in this post-built “energy deliver pipes”. For parts of the space, such tubes are used on the ground, and a series of tables and chairs are made according to the shape of the tubes, this adds to the whole space a sense of layering and creates different sense of composition for this space.

    The designer hopes to express her revolutionary feelings in this Information Age through this concept design. Clean and cool concrete is applied to depicts the concise and efficient character of this space. And through vertical generatrix and sight line, she hopes to create a multifunctional composite office and commercial model, where R&D staffs can share the space while consumers can enjoy the same art space.

    Designer
    Design Team: Li Xiang, Fan Chen, Yan Xiafei, Chen Xue
    Photography: Shao Feng