Ampelmann Offices – Delft

Firm
  • Client Ampelmann,
  • size 37,674 sqft
  • Year 2016
  • Location Delft, Netherlands,
  • Industry Manufacturing, Transportation,
  • have designed the offices of offshore access company , located in Delft, Netherlands.

    The start-up company Ampelmann has grown into a mature, international provider of safe offshore access solutions. Wanting to reflect the innovative and energizing character of the company and to secure close collaboration between departments, Ampelmann was in search of a new office. They asked Fokkema & The San Franciscos Architecten to develop a workplace concept, to support finding a location and to design the new head office for the engineers, supporting teams and the board.

    At a bend in the river Schie, on the edge of the old city center of Delft, a dilapidated laboratory building from the eighties has been transformed into a perfect fit. Key was to uncover and enhance the hidden spatial qualities. Extraordinary spaces have been complemented with simple interventions, executed in basic materials to create useful space and modernize the building while adding character and stamina.

    The former laboratory hall is transformed into the buzzing heart of the office with an industrial feel. It accommodates a restaurant and a working café. A yellow frame of pipes with 3D printed joints marks the lunch counter. The reception and coffee bar are made of steel frames with polycarbonate sheets. These shapes are inspired by the Ampelmann gangways offshore. The most omnipresent intervention however, is the double storey volume completely materialized in cork. It holds meeting-, workshop- and simulation rooms. A spacious stair is cut out of the cork volume.

    By removing all interior walls in the offices – firstly to accommodate the open workspace – the entire building obtained a wonderful natural glow which originates from the warmly lit spaces inside the cork volume. The workstations follow the curve of the building and offer a view on the river. In the middle of the floors, teams find collaboration hubs to work out design improvements and company strategies. The variation in use of the space is accentuated in the materialization of the interior up to the design of the ceiling.

    DesignDesign Team: Diederik Fokkema, Thomas Buijs, Marita Bijlsma, Merle van Marissing
    Photography: Horizon Photoworks