GitHub – San Francisco Headquarters

Firm
  • ,
  • Client GitHub,
  • size 55,000 sqft
  • Year 2013
  • Location California, San Francisco, United States,
  • Industry Technology,
  • and have collaborated on the design of Github’s office space in San Francisco.

    Wildly quirky, wildly successful GitHub, builder of web-based collaboration tools for software developers, got its start with early employees writing code in dive bars, coffee shops and home offices. Given that this unconventional but agreeable culture helped build a $900 million company in just six years, F+M and Studio Hatch suggested recreating it within the company’s new 55,000-square-foot building. Every morning GitHubbers choose where they want to work: in one of two bars, several cafes, a library, a park, a speakeasy, a museum, a coder cave, or from home. Github Scott Chacon, CIO says “F+M is totally about collaboration, they listened, gathered the creatives and made our wish list for our home base come alive in the most unexpected ways.  We are thrilled with our space and the connection we have created with this great city of  San Francisco.” 

    At the core of GitHub technology is social collaboration, which we find not only physically evident in their new office space itself but also manifested throughout the design process, a seamless collaboration between client, architect, designer, builder and local manufacturers. The primary objective of the design was to provide a variety of environments to accommodate different personal work styles and flexibility for the space to evolve and transition over time. As a company founded in local cafes and bars around the city, it was important to infuse these types of environments throughout the space as a nod to the company’s roots but also to serve as alternative work settings. In addition to a café on each level, the 55,000 rentable sq.ft., three story LEED gold certified work space located in the heart of SOMA boasts a full bar, commercial kitchen, large and small (themed) conference rooms, phone rooms, a dojo, meditation room, indoor park, hidden speakeasy, library, museum, “coder caves,” kid’s play ground, and a roof deck lounge.

    GitHubbers have total individual freedom and self-assignment in their work space. Some employees never sit at a typical workstation and float between the different work settings with their laptops while others prefer to take up residence at a workstation and have the choice between custom adjustable height desks, movable desks on casters or large communal tables. They also have the option of using a desk located on the “quiet floor” or the more social floor with music. Having choice between different types of seating(lounge, café, desk), and the opportunity to engage in different experiences throughout the day is a crucial part of the bottom-up company model that encourages employees to have a sense of ownership. The seamless blend between work and play encourages authentic interaction and promotes collaboration.

    The client was adamant that their space should not be an insular campus. They want their employees to engage with the surrounding community. In this spirit, they also invite the community into their space. The massive first floor with a full bar, commercial kitchen and presentation area is open to non-profits and tech start-ups who are invited to host their own meetings, conferences and events. This area was designed to look and feel like a great event space embracing the hip, warm industrial aesthetic of local bars and restaurants, fully integrating it as part of the neighborhood. The design also honors the rich history of the brick and timber building that GitHub occupies through the use of five vintage shipping containers that were deconstructed and rebuilt onsite as a reference to the train that rolled in and out of the ground floor when the building was a dried fruit packing warehouse in the early 1900s. A faux railroad with brass rails and stamped concrete ties was also added in the same location as the original track to reinforce the building’s unique history.

    GitHub takes great pride in being an approachable company with a ton of personality. Their playful spirit is evident in the many themed conference rooms including the “Situation Room,” “Rat Pack” room, “Saloon,” safari themed “Game Room,” and of course the faithful replica of the Oval Office which acts as their reception. As the GitHub CEO said himself, “GitHub wants their guests to feel important” and people who sit in the actual Oval Office are pretty important!

    Design:  and
    Photography: Eva Kolenko