Inside The New Google Madrid Office

Firm
  • Client Google,
  • Year 2013
  • Location Madrid, Spain,
  • Industry Technology,
  • The extensive fit out and refurbishment of Google’s Madrid HQ sets new standards in  office interior design on the Iberian peninsula. , a London based architecture practice with a recently launched satellite office in Lisbon, has completed Google’s new Madrid office using advanced materials to deliver a highly sustainable and inspiring new workplace for the company’s Iberian operations.

    The Google Madrid project comprises the fit out of two floors in one of Madrid’s most prestigious high-rise buildings – Torre Picasso. Working with the concept of a timber arched core element – a reference to the spatial and material qualities of traditional Spanish architecture – the scheme has greatly improved the efficiency of the floorplate and created a highly characteristic ambience that is relaxed and sophisticated at the same time.

    The office spaces now boast a higher degree of flexibility and functionality, which fulfil the aspirations of the client who wanted a unique and friendly workplace with local character. Now an approachable and usable space with a strong identity, productivity has greatly increased.

    The lower of the two adjacent levels occupied by the client houses the main reception, lecture theatre, canteen and a multi-functional area with fully equipped kitchen catering for the entire office. On the upper level can be found the bulk of the office space as well as more extensive breakout spaces with room for games, additional informal presentation areas, shower facilities, a massage room and hammock area.

    The overall layout and arrangement of particular spaces and elements has been carefully considered and developed to suit the working style of the company in general while meeting the more exact needs and requirements of the local workforce. The very specific acoustic requirements of the project for both the meeting rooms and the individual video conferencing cabins necessitated the careful selection of subcontractors and the very close co-ordination of all the teams involved to provide both robust and aesthetically pleasing solutions and details. The use of sustainable materials contributed to the project’s LEED Gold rating.

    Architecture:
    Engineering: Deerns Spain
    Project Management: Artelia Spain
    General Contractor: Construcía
    Sustainability: Indra Spain
    Photography: Daniel Malhão – Lisbon